top of page

אודות פולינוירופתיה דמיאלינטיבית דלקתית כרונית (CIDP)

מהי פולינוירופתיה דמיאלינטיבית דלקתית כרונית (CIDP) ?

פולינוירופתיה דמיאלינטיבית דלקתית כרונית (CIDP) היא מחלה נדירה של מערכת העצבים ההיקפית, המתאפיינת בחולשה גדלה והולכת של הרגליים, ובמידה פחותה של הזרועות. המחלה נגרמת מפגיעה במעטפת העצבים, הנקראת מיאלין. המחלה יכולה להופיע בכל גיל, ובקרב שני המינים. היחלשות הגפיים נמשכת חודשיים או יותר. בהמשך מתוארים מאפייני  CIDP שיכולים לסייע באבחון המחלה.

כיצד מאבחנים פולינוירופתיה דמיאלינטיבית דלקתית כרונית (CIDP) ?

אצל חולי CIDP מופיע בדרך כלל קושי בצעידה, שמחמיר בהדרגה במשך תקופה של חודשים מספר. החולים עשויים לחוש תחושת עקצוץ או תחושות חריגות אחרות אם נפגעת מעטפת המיאלין של עצבי החישה. בבדיקה גופנית יתגלה, בדרך כלל, איבוד של תגובות רפלקסיביות, כגון ניעה פתאומית של הברך או של הקרסול. בדיקה על ידי נירולוג תכלול לעתים קרובות בדיקה חשמלית של מהירות ההולכה העצבית, אלקטרומיוגרפיה. הבדיקה תראה על האטה במהירות ההולכה של האותות החשמליים או אף על חסימת הדחף העצבי. דיקור מותני, שנעשה לצורך בדיקת הנוזל התוך-שדרתי, יצביע בדרך כלל על רמה גבוהה של חלבון עם תאים רגילים. בדיקה זו מסייעת לאשש את האבחנה.

אצל חולים הסובלים מווריאנטים של CIDP, כגון נויורופתיה מוטורית רב-מוקדית (MMN), עשויה להופיע רק האטה של ההולכה בעצבים מוטוריים מסוימים שמובילים לשרירים.

הרופא עשוי להמליץ על בדיקות דם ושתן, לרבות בדיקת חלבונים, כדי לברר מה הגורמים ל- CIDP.

כיצד מטפלים בפולינוירופתיה דימאלינטיבית דלקתית כרונית (CIDP) ?

ישנן כמה אפשרויות טיפול. הטיפולים הראשוניים המקובלים הינם:

IVIG - אימונוגלובולינים הניתנים דרך וריד בזרוע. נוגדנים אלו הינם חלבונים של מערכת החיסון הנמצאים בדם ונלקחים מדמם של תורמים בריאים.

PREDNISONE - סטרואידים הדומים במבנה לקורטיקוסטרואידים האנטי-דלקתיים שמיוצרים באופן רגיל על ידי הגוף. לעתים קרובות התרופה מחזקת את החולה, אפשר ליטול אותה בצורה פומית והיא איננה תרופה יקרה. תופעות הלוואי שלה, עם זאת, עשויות להגביל את השימוש בתרופה. אפקטיבי בכ-30% מהמקרים.

PE -  המכונה החלפת פלסמה או פלסמה-פרזיס., טיפול בו מוציאים חלק מדמו של החולה ומחזירים לגופו את תאי הדם ללא פלסמת הדם הנוזלית. הטיפול עשוי לעזור בכך שהוא מסלק נוגדנים מזיקים בפלסמה. אפקטיבי בכ-30% מהמקרים.

הטיפול ב- CIDP דומה במידת מה למעשה אמנות. אם מצב החולה משתפר בעקבות הטיפול הראשוני, אך הוא מפתח חולשה שוב, אפשר לחזור על הטיפול הראשוני או לנסות טיפול אחר.

מהו הגורם לפולינוירופתיה דמיאלינטיבית דלקתית כרונית ?

על פי התאוריה המקובלת כיום, מערכת החיסון של הגוף, שבדרך כלל פועלת כדי להגן עליו, מתחילה להתייחס אל המיאלין כאל חומר זר ותוקפת אותו. לא ידוע מה בדיוק גורם להתחלת תהליך זה. בחולים מסוימים נמצאו חלבונים חריגים בדם וייתכן שחלבונים אלה מסייעים לתקיפת המיאלין.

bottom of page